De moeilijkste dingen om in de vaatwasser te zetten

How to Properly Load a Dishwasher

In elk keukenkastje staan wel wat vreemde dingen, zoals serveerschaaltjes die je nooit gebruikt of het rare glas waarvan je je niet kunt herinneren waar het vandaan komt. Deze spullen komen meestal achter in een kastje terecht en staan daar stof te vergaren omdat ze lastig zijn schoon te maken.

Hier vind je wat handige tips om je te helpen ook lastige voorwerpen in je vaatwasmachine schoon te maken. Het is een goed idee om onder in de machine te beginnen met de grotere en zwaardere spullen. Zaken als kopjes, glazen en plastic moeten dan weer boven in de vaatwasser worden gezet.

Potten en pannen 
De grotere dingen, zoals potten en pannen, moeten onder in de vaatwasser worden geplaatst. Ovenschalen en bakplaten kunnen bijvoorbeeld aan de zijkant worden gezet, zodat ze het water niet blokkeren en er zo veel mogelijk ruimte overblijft voor andere dingen. Pannen kunnen een hoop ruimte in beslag nemen, maar er zijn zeker mogelijkheden om ze dusdanig te plaatsen dat de binnen- en de buitenkant schoon worden.

Glaswerk 
De meeste glazen kunnen zonder probleem in het bovenste rek worden geplaatst (nadat je hebt gecontroleerd of de glazen in de vaatwasser kunnen natuurlijk). Groter glaswerk, zoals champagneglazen of kannen, moet mogelijk onderin worden geplaatst zodat er meer in de vaatwasmachine kan.

Bestek 
Vorken en lepels kunnen met het handvat naar beneden in het bestekrek worden geplaatst. Voor messen maakt het niet uit, hoewel het misschien veiliger is om de messen met het handvat naar beneden te plaatsen. Grotere dingen als spatels, pollepels en tangen kunnen problemen veroorzaken als ze niet juist in het bestekrek worden geplaatst. Het is handig om langer keukengerei op het bovenste rek liggend tussen de kopjes en glazen te plaatsen.

Plastic 
Heb je een oudere vaatwasmachine met een zichtbaar verwarmingselement (meestal onderin)? Dan kan plastic vervormen als het onder in de vaatwasser wordt gezet. Plaats plastic dus boven in de vaatwasser, naast de kopjes en glazen.

Losse dingen 
Bij bijzonder gevormde voorwerpen zoals eierdopjes of grotere borden moet je mogelijk even experimenteren voordat je de juiste plek hiervoor in de vaatwasmachine hebt gevonden. Begin met het onderste rek en zorg ervoor dat er in het midden voldoende ruimte overblijft, zodat het water onbelemmerd door de vaatwasmachine kan stromen.

Dit was het! Hopelijk kun je je vaatwasmachine en al je glazen, borden, bestek, potten en pannen aan de hand van deze praktische gids zorgeloos gebruiken.

Delen: