Hoe je ruimte voor de vaatwasser in de keuken creëert

How to Properly Load a Dishwasher

Keukens kunnen vol staan met dingen die je nauwelijks gebruikt – dit gaat vaak ten koste van de dingen die je dagelijks doet.

Beschadigde borden die je liever niet meer aan iemand voorschotelt staan achterin de kast weg te kwijnen en zorgen ervoor dat een essentieel apparaat zoals een vaatwasser niet in je keuken past.

Nou nu niet meer! Volg deze eenvoudige gids om ruimte te creëren – en tijd – in de keuken.

Het zit hem allemaal in de voorbereiding

Verzamel al je schoonmaakspullen, een doos voor het goede doel, sterke vuilniszakken en een grote kom met heet water en zeep. Haal alles uit de keukenkastjes totdat alles op de tafel staat, in het midden van de kamer of in een andere kamer. Op deze manier kan je met een schone lei beginnen…

Ruim het op of geef het weg

Grote gerechten voor dinerfeestjes? De blender voor smoothies die je alleen maar in de zomer gebruikt? De chocoladefondue set? Al deze apparaten nemen alleen maar ruimte in terwijl je ze zelden gebruikt. Ruim ze op in plastic dozen met deksels om ze schoon en droog opgeborgen te houden in bijvoorbeeld de garage. Of geef ze weg aan het goede doel als je weet dat je ze niet meer gebruikt. Als het een duur apparaat is zou je er nog geld voor kunnen krijgen als je het via sites als Marktplaats verkoopt. Dat beetje extra geld kan je weer investeren voor iets in de keuken waar je al heel lang naar verlangde – een nieuwe vaatwasser!

Wees rationeel

Heb je echt 20 serviezen en 50 glazen nodig – van allemaal verschillende setjes? Als je het nog niet zeker weet, kan je een experiment uitvoeren. Haal alles weg wat overbodig is uit de keuken. Wanneer je merkt dat de overbodige spullen daadwerkelijk niet nodig hebt, zou je de spullen naar het goede doel kunnen brengen of verkopen. Vintage theeserviezen, oude serviezen en bestek met patronen kunnen extreem gewillig zijn. Als iets beschadigd is of wat je niet weg wilt geven, kan je bijvoorbeeld weggooien.

Weggooien…

Houten lepels en roestige koektrommels die ooit gebruikt zijn voor school kun je beter niet verkopen, maar gewoon weggooien. Ovenblikken die je al langer dan een jaar niet hebt gebruikt, samen met pannen waarbij de handvaten los zitten of braadpannen die hun anti-baklaag hebben verloren kunnen gevaarlijk zijn. Theedoeken met gaten kunnen worden weggegooid of gebruikt worden als poetsdoeken.

… En controleer

Houd de data van etenswaren in de gaten en wees realistisch. Als je een half blik open hebt staan van zongedroogde tomaten voor meer dan een jaar, is er maar een ding dat je kunt doen en dat is het weggooien. Maak alles schoon en plaats blikken met eten in gelabelde plastic opbergmanden zodat je makkelijk kunt zien wat je nog in huis hebt. Zo voorkom je dat dingen naar achteren worden geschoven en vergeten, maar zorg je er ook voor dat je meer ruimte overhoud in de keuken.

Neem een stap terug

Nu de kasten en werkoppervlakten leeg zijn, neem dan de tijd om na te denken over waar je alles terug gaat zetten. Denk aan stopcontacten, hoe je je keuken gebruikt en waar je het meest werkt in de keuken. Creëer daarnaast een goede plek voor koffie en thee. Bekers en mokken, theezakjes, suiker en de koffiepot kun je het best dichtbij het koffieapparaat zetten, in de buurt van de besteklade en de koelkast. Wanneer het mogelijk is, zou je het broodrooster het best in de buurt van het brood kunnen zetten met een snijplank in de buurt. In de moeilijkst bereikbare kasten kun je het best de dingen neerzetten die je het minst gebruikt. Probeer kasten niet overvol te maken, maar zet er ook niet te weinig in anders gebruik je de ruimtes niet effectief. Door je kasten leeg te maken kun je je keuken goed inrichten en kijken waar je de vaatwasser neer kunt zetten. Een compacte aanrecht vaatwasser is een fantastische ruimte bespaarder door de grootte van 44 x 55 x 52 cm, waarbij een onder-het-aanrecht slimline vaatwasser maar 45 cm breed is – de breedte van een standaard kast.

Zo, dan hebben we eindelijk een nette keuken met alles er op en eraan – inclusief aanrecht – en een vaatwasser die de afwas doet!

Delen: