Hoe werkt een vaatwasser eigenlijk?

We weten allemaal best hoe een vaatwasmachine werkt: de afwas gaat er vies in en komt er schoon weer uit. Maar het is juist dat stukje tussen in- en uitladen in wat voor velen van ons een raadsel blijft. Een vaatwasser is een machine die een redelijk ingewikkeld proces afdraait om ervoor te zorgen dat uw vaat er weer schoon uitkomt. De achterliggende mechanismen zijn echter vrij eenvoudig. De meeste vaatwasmachines voeren de volgende zeven stappen uit:

1. Water toevoegen. Onder in de vaatwasmachine wordt een laagje water gepompt.
2. Water verwarmen. Onder in de vaatwasser, bij de net toegevoegde laag water, zit een verwarmingselement, vaak net onder de sproeiarmen.
3. Vaatwasmiddel toevoegen. Het vaatwasmiddel wordt door de tijdschakelaar of computer van de vaatwasmachine automatisch op het juiste moment toegevoegd. 
4. De vaat wassen. Het verwarmde water en het vaatwasmiddel worden via de sproeiarmen omhoog gepompt. Door de druk gaan de sproeiarmen draaien en wordt het water met voldoende kracht uit de gaatjes gespoten om de vaat goed schoon te krijgen. 
5. Het vieze water wordt afgevoerd.
6. De vaat spoelen. Net als eerder wordt er onder in de vaatwasser schoon water verwarmd, maar ditmaal zonder vaatwasmiddel. Dit water wordt ook weer door de sproeiarmen gepompt, zodat er geen restanten of vaatwasmiddel op de vaat achterblijft.
7. Het spoelwater wordt afgevoerd.

Het enige wat een vaatwasser in ruil voor al dit werk van u vraagt (naast de vaatwasser in- en uitladen), is deze zo vaak als dat het nodig is met machinereiniger te laten draaien. Waarom u uw vaatwasmachine moet onderhouden, wordt duidelijk als we eens wat beter naar de verschillende onderdelen van een vaatwasser kijken.

Verwarmingselement
Dit zijn stukken metaal waarmee elektriciteit wordt omgezet in hitte en het water tot op de juiste temperatuur wordt verwarmd. Aangezien deze direct in contact komen met het water, zijn deze bijzonder gevoelig voor de opbouw van kalkaanslag.


Pomp
De pomp is een motor die het water tijdens het schoonmaken door de sproeiarmen pompt of het water tijdens het afvoerproces afvoert. De computer van de vaatwasmachine zorgt ervoor dat de kleppen op het juiste moment open- en dichtgaan, zodat het water de goede kant op stroomt.


Sproeiarmen
Dit zijn holle armen. Door de druk van het water gaan de sproeiarmen draaien en komt het water overal waar dat nodig is. Etensresten, vet en ander vuil kunnen ervoor zorgen dat de spuitkoppen na verloop van tijd dichtslibben. Het is dus van groot belang dat de sproeiarmen schoon worden gehouden.


Door eens per maand Finish-vaatwasmachinereiniger te gebruiken, wordt enig opgebouwd kalk verminderd, net als etensresten en vetten die deze belangrijke onderdelen kunnen verstoppen. Met minimale zorg kunt u ervoor zorgen dat uw vaatwasser optimaal blijft presteren.

Delen: