Karakteristieke gerechten: kookgerei uit de hele wereld

How to Properly Load a Dishwasher

n van de dingen die reizen zo geweldig maakt, is de mogelijkheid om de lokale keuken van het land dat u bezoekt, uit te proberen. Elk land kent zijn eigen delicatessen en de unieke geuren en smaken zullen zich vermengen met uw herinneringen aan het land. Het is daarom geen wonder dat u deze gerechten zelf eens thuis wilt bereiden. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want vaak is er specifiek kookgerei voor nodig dat u niet gewend bent te gebruiken en schoon te maken. We bespreken hier een aantal typische schotels uit verschillende landen (sommige zult u misschien herkennen, terwijl u van andere misschien nog nooit gehoord heeft) en leggen uit waar deze vandaan komen, hoe ze gebruikt worden en hoe ze schoongemaakt kunnen worden.

 

Wok

De wok is een type pan dat oorspronkelijk uit China komt, hoewel het tegenwoordig over de hele wereld gebruikt wordt. Het meest onderscheidende kenmerk van de wok is haar vorm: de ronde bodem. De wok kan voor verschillende kookmethoden gebruikt worden, maar de bekendste is het roerbakken; de rondvormige bodem en zijkanten zorgen ervoor dat u eten in deze pan snel en gemakkelijk door elkaar roert, waardoor het gelijkmatig gaar wordt. Gietijzeren wokpannen moeten schoongemaakt worden met een speciale borstel van bamboe, maar buiten China zijn wokpannen van roestvrij staal of aluminium het gebruikelijkst. Deze kunnen in de vaatwasser gewassen worden; plaats ze in de onderste lade. Omdat de pannen zo groot zijn, is het belangrijk erop te letten dat ze de sproeiarm van de vaatwasser niet blokkeren.

 

Stoofschotel

Met het woord stoofschotel wordt vaak verwezen naar een gerecht, maar het is eigenlijk de naam van de schotel waarin het gerecht bereid wordt. Misschien had u niet verwacht dat het een relatief moderne uitvinding is. Hoewel de stoofschotel uit het einde van de 19e eeuw stamt, werd de stoofschotel in zijn hedendaagse betekenis –een eenpansgerecht voor het hele gezin- pas populair in de 20e eeuw, met name dankzij de VS. Nieuwe materialen, zoals lichtgewicht metaal en glas met een lage thermische uitzetting, zorgden ervoor dat deze nieuwe manier van koken voor bijna iedereen toegankelijk werd. Vaak blijven er aangekoekte etensresten achter op de stoofschotel, maar dit hoeft geen probleem te zijn voor uw vaatwasser als u Finish Glans & Droog Glansspoelmiddel gebruikt.

 

Tajine

Ook de tajine is een gerecht dat haar naam ontleend aan de stoofpot waarin ze geserveerd wordt, en de twee worden vaak door elkaar gehaald. Een tajine is een aardenwerken stoofpot die uit twee delen bestaat: een platte, lage schaal en een hoge, kegelvormige deksel die op de schaal geplaats wordt tijdens het koken. Door de vorm van de deksel komen alle verdampte vloeistoffen weer terug in de schaal. Hoewel tajines oorspronkelijk op houtskool werden bereid, kan dit ook in de oven of zelfs op de kookplaat. Ondanks de aparte vorm, zou een tajine, mits het aardewerk geglazuurd is, gewoon in de vaatwasser moeten kunnen, hoewel het altijd aan te raden is dit bij de fabrikant na te gaan.

 

Fonduepan

Hoewel de fonduepan of caquelon vaak wordt geassocieerd met de jaren ’70, wint fonduen de laatste jaren weer aan populariteit. Zowel Frankrijk als Italië claimt de fonduepan te hebben uitgevonden, maar deze pan wordt ook vaak in verband gebracht met Zwitserland, waar hij onlosmakelijk verbonden is met après-skiën. De fonduepan is een keramische pot met een dikke bodem, die zo is ontworpen dat hij goed bestand is tegen constante verhitting, maar de kaas in de pan niet laat aanbranden. Ondanks dit blijft er vaak toch een laagje kaas achter op de bodem; haal dit eraf voordat u de fonduepan in de vaatwasser plaatst.

Hoewel het aan te raden is altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant te lezen, kunt u uw culinaire reis veilig vervolgen, nu u weet dat u ook uw exotische kookgerei gemakkelijk schoon krijgt met de vaatwastabletten van Finish. 

Delen: