Wat betekent vaatwasserbestendig?

How to Properly Load a Dishwasher

‘Vaatwasserbestendig’ is een term die u vast wel herkent; dit staat vaak op de onderkant van glazen en borden. Maar waarschijnlijk weet u niet precies wat het inhoudt, en terecht: dit is geen standaardlabel of rechtsgeldige claim. Elk bedrijf dat serviesgoed produceert, hanteert zijn eigen methode om te bepalen wat vaatwasserbestendig genoemd kan worden, op basis van zijn eigen ervaringen en materialen.

Wat betekent het?

Vaatwasserbestendig betekent in wezen dat het product op een bepaald moment in het productieproces behandeld is, om ervoor te zorgen dat de hoge temperatuur van de vaatwasser en de vaatwasmiddelen het product niet aantasten. Dit werkt natuurlijk beide kanten op, want als u een product gemaakt van thermoplast (plastic met een laag smeltpunt) in de vaatwasser stopt, kan dit uw vaatwasser ernstig beschadigen.

Hoe maken fabrikanten hun producten vaatwasserbestendig?

Er worden verschillende technieken gebruikt om verschillende producten van verschillende materialen vaatwasserbestendig te maken.

Glas

Glas is meestal onthard, wat betekent dat het tijdens het productieproces langzaam gekoeld wordt om eventuele imperfecties binnen de structuur eruit te halen, waardoor het glas beter bestand is tegen temperatuursveranderingen. Glas kan ook getemperd worden; er is dan sprake van een thermisch of chemisch proces dat het glas harder en sterker maakt. Voor keukengerei wordt meestal een mildere vorm hiervan gehanteerd: het wordt hittebestendig gemaakt. Het glas is dan twee keer zo veerkrachtig als onthard glas. Soms wordt keukengerei ook geheel getemperd en dan is het vier tot vijf keer zo sterk als onthard glas en kan het ook in de magnetron.

Keramiek

Keramiek wordt vaatwasserbestendig gemaakt op een soortgelijke manier als glas: door het langzaam te koelen, zodat er zo weinig mogelijk imperfecties in het materiaal ontstaan. Er zijn enkele verschillen tussen de twee methoden en de belangrijkste is het materiaal dat gebruikt wordt. Op keramiek wordt een glazuurlaagje aangebracht om het oppervlak te beschermen; het soort glazuur heeft een grote invloed op de sterkte en duurzaamheid van het product.

Plastic

Plastic wordt normaalgesproken niet behandeld om het vaatwasserbestendig te maken. Het soort plastic waarvan een product is gemaakt, bepaalt of het wel of niet in de vaatwasser kan. Als plastic een laag smeltpunt heeft, kan het door de hoge temperatuur van de vaatwasser gaan smelten. Andere plasticsoorten kunnen door de hoge temperatuur breekbaar worden en barsten.

Hoe kunt u zien of een product vaatwasserbestendig is?

Omdat er geen standaard is die bepaalt of een product vaatwasserbestendig genoemd kan worden, kunnen verschillende producenten van keukengerei verschillende symbolen hanteren om aan te geven dat een product in de vaatwasser kan. Meestal ziet dit symbool eruit als een bord of een glas met waterdruppels erboven en soms gaat dit gepaard met de tekst ‘vaatwasserbestendig’.

Delen: