Achter het glas

Zonder glas zou de wereld van vandaag er nu heel anders uitzien. Van het glas dat gebruikt wordt voor serres, zodat we in een gematigd klimaat groente en fruit kunnen verbouwen, tot de glazen lenzen in de telescopen die het ons mogelijk maakten om het heelal te ontdekken.

In 1500 v. Chr. werden de eerste glazen potten gemaakt, maar het glasblazen, waarmee helder glas kon worden vervaardigd, werd pas ontdekt in de eerste eeuw na Christus en was tot de val van het Romeinse Rijk een goed bewaard geheim.

Wat is glas?
Glas is een amorf materiaal: een vaste stof die veel van de eigenschappen van een vloeibare stof bezit, waardoor het materiaal het gewenste doorzichtige uiterlijk heeft. Het wordt gemaakt door de verschillende bestanddelen (voornamelijk silica) te verhitten tot een temperatuur van 1500 °C. Dit gesmolten glas wordt vervolgens aangebracht op het einde van een buis, een beetje als stroop op een lepel. Vervolgens wordt dit in een mal geplaatst en wordt er lucht door de buis geblazen, waardoor de glasbel de gewenste vorm (die van de mal) aanneemt. 

Wat is corrosie?
Helaas raken er na verloop van tijd, door de herhaaldelijke blootstelling aan heet water en vaatwasmiddel, kleine glasmoleculen los. Zo ontstaan er gaatjes en oneffenheden op het oppervlak van het glas, waardoor het licht dat op het glas schijnt wordt afgebroken in plaats van dat het er recht doorheen gaat. Hierdoor ziet het glas er dof uit.

Hoe kan dit worden voorkomen? 
De prachtige glans van uw glazen kan eenvoudig worden behouden met onze tips over glasbescherming. Zorg er ten eerste voor dat u de vaatwasmachine goed inlaadt en de glazen niet tegen elkaar kunnen aantikken. Als de vaatwasmachine draait, bewegen de spullen in de machine en als de glazen tegen elkaar aan kunnen tikken, kunnen er kleine barstjes ontstaan en stukjes afslaan. Verder is het ook slim om het vaatwasmiddel voor het voorkomen van doffe glazen te gebruiken, zodat alles prachtig schoon wordt. 

Finish Quantum met Powergel zorgt ervoor dat er geen corrosie plaatsvindt en er dus geen glasmoleculen verdwijnen van de glazen. Dankzij de unieke gepatenteerde technologie, welke fungeert als een beschermende laag, blijven uw glazen langer glanzen. Tijdens de cyclus zijn er bovendien momenten waarop de glazen extra kwetsbaar zijn. Hierom is het handig om Shine and Protect-vaatwasmiddel te gebruiken in combinatie met Shine and Protect-glansspoelmiddel, dat het glaswerk beschermt tegen corrosie, maar ook tegen andere zaken die schone glazen kunnen ondermijnen, zoals kalk en watervlekken.

Delen: