Doffe glazen: de oorzaak

Na verloop van tijd worden glazen vaak dof en veel mensen vinden dit vervelend. Meestal worden glazen dan weggegooid of verdwijnen deze achter in de kast om zelden of nooit meer te worden gebruikt. Maar wat veroorzaakt deze dofheid? Aan doffe glazen liggen twee mogelijke oorzaken ten grondslag en beide gebeuren geleidelijk: hard water (kalkafzetting) en corrosie. Dit zijn twee totaal verschillende soorten dofheid en elk vereist verschillende voorzorgsmaatregelen om deze dofheid te voorkomen.

Kalkafzetting

Als u in een gebied met hard water woont, kan het zijn dat kalk zich ophoopt in uw vaatwasser. Deze afzettingen kunnen zich hechten aan uw glazen en overige vaat, waardoor deze er dof gaan uitzien. Gelukkig kan dit type dofheid, in tegenstelling tot corrosie, worden teruggedraaid en kan dit ook gemakkelijk worden voorkomen.

Door uw vaatwasmachine regelmatig te reinigen met machinereiniger van Finish, bent u ervan verzekerd dat alles wat na een afwasbeurt achterblijft, zoals eten, vet en kalk, wordt verwijderd voordat dit zich aan uw glazen kan hechten. Het wordt hierom aangeraden om uw vaatwasmachine elke maand te reinigen. Niet alleen om dergelijke ophopingen te voorkomen, maar ook om ervoor te zorgen dat de machine zo efficiënt mogelijk blijft werken, iets wat u ook weer tijd bespaart. Door bij een afwasbeurt ook glansspoelmiddel van Finish te gebruiken, zorgt u er bovendien voor dat druppels die zich op oppervlakken vormen worden afgevoerd voordat deze kunnen verdampen en een kalklaag kunnen achterlaten.

Glascorrosie

Hoewel dit overal voor kan komen, is het risico op corrosie in gebieden met zacht water groter. Deze andere soort dofheid kan een aantal verschillende oorzaken hebben, van blootstelling aan hitte en een ondermaatse glaskwaliteit tot lange afwasprogramma's. De levensduur van uw glaswerk kan echter op een aantal manieren worden verlengd en het belangrijkste onderdeel hiervan is het ontstaan van doffe glazen voorkomen. Dit kunt u op de volgende manieren bereiken:

- Zorg ervoor dat u alleen vaatwasmachinebestendige glazen koopt.

- Gebruik Finish Glans & Droog Glansspoelmiddel om uw glaswerk te beschermen tegen corrosie en om ervoor te zorgen dat het langer blijft glanzen.

- Controleer (als u deze hebt) uw waterontharder, aangezien deze te hoog kan zijn ingesteld.

- Was teer glaswerk op een lagere temperatuur of laat de vaatwasmachine op een speciaal glaswerkprogramma draaien. De Engelse glasblazerij Dartington Crystal heeft Finish uitgeroepen tot het beste afwasmiddel voor glaswerk. U kunt uw favoriete glazen nu dus met een gerust hart in de vaatwasmachine zetten!

- Open de vaatwasmachine als deze klaar is meteen, zodat de hete stoom kan verdampen. Bij modernere machines is dit niet langer nodig, aangezien deze vaak over interne ventilatoren beschikken die de stoom afvoeren. Laat glazen afkoelen in de vaatwasmachine voordat u deze eruit haalt.

Hoewel de hardheid van het water doorgaans afhankelijk is van uw locatie, is het niet zo dat u hier totaal geen controle over hebt. Gebruik als u niet zeker weet of u in een gebied met hard of met zacht water woont dit handige hulpmiddel om het zeker te weten.

Delen: