Elk bier in zijn eigen glas

How to Properly Load a Dishwasher

Steeds meer mensen weten de variatie aan smaken en geuren van een goed biertje te waarderen. Net als bij wijn, zal elke kenner u vertellen dat het soort glas waarin het bier wordt geserveerd, van belang is om optimaal van de drank te kunnen genieten. In dit artikel bespreken we welke verschillende soorten bierglazen er zijn, welke biersoorten hierin geserveerd worden en hoe het glas de drinkbeleving beïnvloedt.

 

Pintglas

Dit standaard bierglas wordt in kroegen en cafés in Europa het meest gebruikt. Het is een glas met rechte zijden die vanaf de onderkant breed uitlopen naar boven toe. Het Imperial Pint-glas is een variant die hier erg op lijkt, maar deze heeft op een paar centimeter van de bovenrand een kleine bolling naar buiten toe, waardoor het glas gemakkelijker vast te houden is. Ook wordt hierdoor de schuimvorming van het bier gestimuleerd, wat het glas uitermate geschikt maakt voor stout en biersoorten met een stevige schuimkraag. Door het ontwerp zijn deze glazen sterk, gemakkelijk schoon te maken en goedkoop om te vervangen. Het glas is echter niet ontworpen om bepaalde smaken en nuances beter te laten uitkomen, waardoor dit glas het meest geschikt is voor simpelere, niet al te exotische biersoorten zoals Pale Ale en Amber Ale.

 

Tulpglas

Dit glas staat op een voet en heeft een bolle onderkant met een wat slankere hals. Deze vorm zorgt ervoor dat de aroma’s langere tijd in het glas worden vastgehouden en dat de complexe smaken geleidelijk naar buiten komen. De voet voorkomt dat uw handen het bier teveel opwarmen tijdens het drinken. Het tulpglas is zeer geschikt voor genuanceerde biersoorten, zoals de Saison, en biersoorten met een hoog koolzuurgehalte, omdat het bruisen onderin het glas ongestoord kan plaatsvinden.

 

Kelkglas

Dit glas lijkt erg op het tulpglas, maar het is lager en breder en er past minder in. Het is ontworpen om als een kom vastgehouden te worden; zo warmen uw handen het glas en het bier op, waardoor de complexere smaken naar buiten komen. U kunt het bier ook ronddraaien in het glas, om de smaken onderin wat meer naar buiten te brengen. Kelkglazen zijn ideaal voor biersoorten met een hoger alcoholpercentage, doordat de kleinere inhoud van het glas de alcoholinname reguleert. Het wordt aangeraden voor biersoorten met een alcoholpercentage hoger dan 8%, zoals de Belgische Tripel, de Lambiek en de Imperial Stout.

 

Bierpul

Met deze grote pul kunt u op uw gemak grote hoeveelheden bier drinken. De handgreep zorgt ervoor dat uw lichaamstemperatuur de temperatuur van het bier niet beïnvloedt en de dikke wand van het glas zorgt ervoor dat het bier gedurende langere tijd op de juiste temperatuur blijft. Dit betekent dat u minder vaak naar de bar hoeft te lopen om een nieuw biertje te bestellen, maar het kan u ook aanmoedigen te veel te drinken. De bierpul is daarom het meest geschikt voor biersoorten met een laag alcoholpercentage, zoals fruitbier, blond bier en pils.

 

Wat uw favoriete biersoort ook is, u kunt voor elke soort het juiste glas kiezen, want alle glazen krijgt u gemakkelijk weer schoon. Plaats de glazen in de bovenste lade van de vaatwasser met de opening naar beneden en zorg ervoor dat de verschillende glazen elkaar niet raken, zodat ze niet tegen elkaar aanstoten wanneer de vaatwasser draait. Voor glazen met een voet kunt u de lade meestal wat verder naar beneden plaatsen, om ervoor te zorgen dat alles past en de glazen extra te beschermen. Finish Quantum Power & Pure zorgt ervoor dat uw glazen brandschoon en schitterend de vaatwasser uitkomen en beschermd worden tegen dofheid. Terwijl Finish het werk doet, hoeft u alleen maar te genieten van het biertje van uw keuze – uiteraard in het juiste soort glas.

Delen: