Het juiste glas: een handleiding

Het is een misverstand dat glazen op een steeltje het beste met de hand kunnen worden afgewassen. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat glazen in de vaatwasmachine dof worden of dat het steeltje dan breekt. Dit is een kater uit de tijd dat vaatwasmachines nog niet zo verfijnd waren als tegenwoordig en voordat Finish vaatwasbescherming, dat helpt om troebele glazen te voorkomen, op de markt verscheen. Maar aangezien elk glas anders is, kunnen ze niet allemaal op dezelfde manier worden gewassen. Door de vele verschillende variaties in vorm, formaat en dikte van het glas, vereist elk type glas een andere benadering wat betreft de manier waarop u glazen stapelt en waar u deze in de vaatwasmachine moet plaatsen om ervoor te zorgen dat deze niet stukgaan. 

In de onderstaande eenvoudige handleiding wordt uiteengezet waarom er zo ontzettend veel verschillende soorten glazen zijn en hoe u deze zo efficiënt en veilig mogelijk kunt afwassen.

Wijnglazen

Er zijn twee soorten wijnglazen: rode en witte. Rode wijnglazen hebben een brede, ronde kelk en een korte steel. Witte wijnglazen zijn dan weer hoger en smaller. Dit omdat rode wijn meer ruimte nodig heeft om te ademen en met de lucht te reageren om de complexe smaken tot hun volle recht te laten komen, terwijl een glas voor witte wijn juist de oxidatie moet belemmeren om de subtielere smaken te behouden.

Net als met alle glazen is het belangrijk om wijnglazen boven in de vaatwasser te plaatsen, uit de buurt van de andere vaat. Het kan zijn dat het rek iets moet worden verlaagd om de langere witte wijnglazen voldoende ruimte te kunnen geven; veel moderne vaatwasmachines hebben hier de mogelijkheid voor. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de glazen niet tegen elkaar aan staan, aangezien ze kunnen barsten als ze in de vaatwasmachine tegen elkaar aantikken.

Martiniglazen

Het martiniglas bestaat sinds het begin van de 20e eeuw en is gebaseerd op het cocktailglas, waarmee het vaak wordt verward. Het ontwerp van martiniglazen is er net als dat van wijnglazen op gericht om de oxidatie te beperken. Door de conische vorm en de ondiepe buik wordt de vermout maximaal blootgesteld aan de lucht, waardoor de complexe smaken vrijkomen en zich kunnen ontwikkelen. Er wordt echter ook wel gezegd dat de glazen voortkomen uit de Amerikaanse drooglegging van begin 20e eeuw: als er dan een inval was in een illegaal café, was het heel gemakkelijk om de glazen te legen en het belastende bewijs te laten verdwijnen.

Martini- en cocktailglazen dienen zorgvuldig te worden gewassen, aangezien de stelen nog langer en dunner zijn dan die van wijnglazen. Het bovenste rek in de vaatwasser lager zetten om de glazen te accommoderen is dus een must. Ook bij deze glazen is het belangrijk om ze met voldoende ruimte rondom elk glas in de vaatwasser te plaatsen om ervoor te zorgen dat ze niet met andere voorwerpen in contact komen.

Cognacglazen

De korte steel van een cognacglas in combinatie met het grote oppervlak betekent dat de alcohol veel sneller begint te verdampen. Dit zorgt er samen met de bolle wanden voor dat het aroma van de cognac loskomt in de buik van het glas, zodat u ten volle van de smaak kunt genieten.

Door hun ontwerp kunnen ze op dezelfde manier als rode wijnglazen worden gewassen. Het bovenrek hoeft niet lager te worden gezet, omdat ze door hun lage zwaartepunt sneller kunnen gaan schuiven. Zorg ervoor dat de glazen voldoende ruimte hebben, zodat ze niet tegen andere glazen in de vaatwasmachine kunnen aantikken.

Kristallen glazen

Oorspronkelijk werd kristalglas gemaakt door het calciumdeel van glas te vervangen met lood. Het oudste stuk kristalglas dat is gevonden, dateert van 1400 v. Chr.

Wat het schoonmaken van kristallen glazen betreft, is het het beste om de schoonmaakinstructies van de specifieke producent op te volgen. De verschillende producenten verstrekken namelijk verschillende vaatwasmachine-instructies voor hun glazen. Sommige houden bijvoorbeeld aan dat hun glaswerk te dun is om in de vaatwasmachine te worden gewassen, terwijl andere zeggen dat u hun glazen prima in de vaatwasmachine kunt zetten als het programma niet heter is dan 65 °C. Bij het schoonmaken van kristalglas is het belangrijk om een mild afwasmiddel te gebruiken. Dartington Crystal en Villeroy & Boch raden voor de vaatwasmachine dan ook aan vaatwasmiddel van Finish te gebruiken.

Nu weet u dus precies wat het verschil is tussen bepaalde glazen. Tijd om vrienden en familie uit te nodigen om alle glazen aan een test te onderwerpen! En denk eraan: geniet, maar drink met mate. Proost!

Delen: