Trends in glaswerk

How to Properly Load a Dishwasher

Hoewel de eerste vaatwasser voor thuisgebruik in de 1920’s is ontwikkelt, werd het apparaat niet door het grote publiek gebruikt tot de 1950’s, en zelfs toen was dit alleen nog maar voor de allerrijksten. Het heeft daarna nog zeker wel 20 jaar geduurd voordat de afwasmachine standaard in de meeste huizen was te vinden.

In al die jaren is het glaswerk – en hoe dit schoon gemaakt moeten – ook behoorlijk veranderd. We ontdekken hoe!

1970’s

Zoals zoveel in de jaren 70, draaide het glaswerk ook om felle kleuren, textuur en patronen. Doodnormale glazen werden versierd met tekenfilmfiguren of bloemen. Deze versieringen vervaagde naarmate de tijd vorderde door het dagelijks schoonmaken van de glazen. Gelukkig is de vaatwasser over de afgelopen decennia een stuk verbeterd en kunnen ook glazen met versiering veilig in de afwasmachine.

1980’s                                                                                                          

In de jaren 80 waren de glazen voornamelijk heel hoekig. Naarmate het decennium zich verder vorderde zien we in de glazen ook het Victoriaanse tijdperk terug. Met geslepen wijnglazen en sierlijke wiskey tumblers. Deze glazen diende wel met extra zorg te worden schoongemaakt doordat ze nogal delicaat zijn. Dankzij de geavanceerde vaatwassers van tegenwoordig hoef je deze glazen gelukkig niet meer met de hand af te wassen.

1990’s

De dagelijks drinkglazen hadden vaak ribbels of andere vormen van reliëf. Deze glazen waren tevens erg sterk en geschikt om in de vaatwasser te gaan. Bierglazen waren niet erg in de mode in de jaren 90, doordat het hip was om bier uit een blikje of flesje te drinken. Chardonnay nam sinds de jaren 80 al enorm toe in populariteit. Wijnglazen waren in die tijd echter een stuk kleiner dan nu (met een inhoud van ongeveer 25 cl.) en konden daardoor gemakkelijk in het bovenste rek van de vaatwasser geplaatst worden.

2000’s tot nu  

De prijzen voor glaswerk zijn de laatste jaren enorm gedaald. Wijnglazen zijn groter dan ooit, met grote kelken en lange stelen. Hierdoor wordt het lastig ze in de vaatwasser te plaatsen en zullen ze met de hand afgewassen moeten worden. Gelukkig is een nieuwe trend van wijnglazen zonder steeltje aan een opmars bezig. Deze breken minder snel en zijn daarnaast perfect voor in de vaatwasser.

De jaren 0 zagen ook een opleving van de cocktails en de goudvissenkom waarmee je een drankje kunt delen met anderen. Nog leuker is de huidige trend van het serveren van drankjes zoals moijto’s in een jampot met een handgreep en een deksel. Eigenzinnig en praktisch tegelijk!

Of je je sauvignon nog uit een roze jaren 70 glas drinkt of je cola uit een supergoedkoop tumbler glas, zorg er altijd voor dat je het juiste vaatwasproduct gebruikt. Met Finish glansspoelmiddel zorg je er voor dat het glas telkens weer stralend blijft. 

Share: