Whisky Glazen

How to Properly Load a Dishwasher

‘Uisge beatha’ - het levenswater, zoals whisky ooit bekend stond, wordt al bijna duizend jaar gedistilleerd, en is nog steeds even populair. Whisky wordt vaak geassocieerd met Schotland, daar komt de naam Schotse whisky ook vandaan, maar in Ierland wordt deze drank ook veel geproduceerd. En er zijn nu overal ter wereld distilleerderijen die hun eigen lokale variaties produceren. Verassend genoeg zijn er in al die tijd slechts heel weinig drankglazen speciaal voor deze drank gemaakt. We gaan kijken naar de glazen die meestal gebruikt worden voor het drinken van whisky.

 

Shotglazen

Als het gaat om whisky, zien we het shotglas meestal met een laagje zelfgemaakte drank of bourbon erin, voordat het terug op een bar wordt geslagen, in een oude western. Shot glazen zijn voornamelijk voor één doel gemaakt, en bieden weinig mogelijkheden om van complexe tonen of smaken te genieten. Leuk voor een op feest, maar wellicht niet zo geschikt voor uw lang gerijpte single malt.

Lowball glazen

De lowball is een van de glazen die het meest geassocieerd wordt met whisky. De grootte en vorm van het glas zorgt ervoor dat de perfecte hoeveelheid van de drank kan worden geserveerd met ijs, dat genoeg ruimte krijgt om in het glas te bewegen, zodat de optimale temperatuur bereikt kan worden. De laagheid van het glas betekent ook dat de whisky niet zo snel omver wordt gegooid en gemorst wordt, wat altijd een voordeel is!

Snifter

De wijde vorm van het glas betekent dat een groot gedeelte van de drank aan de lucht wordt blootgesteld, waardoor de vluchtige organische stoffen in de drank reageren en rijpen als de whisky gedronken wordt. De gebogen zijkanten zorgen er ook voor dat de aroma’s gevangen worden in het glas als de drank verdampt. Dit type glas is perfect voor diegene die hun whisky niet met ijs willen drinken, maar er liever van genieten terwijl het opwarmt.  Wanneer de stam wordt vastgehouden, zorgt de warmte van u hand ervoor dat de temperatuur van de drank stijgt waardoor complexe aroma’s en subtiliteiten ontstaan.

Glencairn Whisky Glas

Dit is een van de weinige glazen die speciaal is ontworpen voor whisky, en is gebaseerd op het ontwerp van de traditionele ‘nosing copitas’, die in distilleerderijen gebruikt worden om whisky te proeven en te testen. Het ontwerp van het glas is goedgekeurd door de beste blenders van vijf van de grootste whisky bedrijven in Schotland. Het is vergelijkbaar met de snifter, maar heeft een wijdere kelk en geen stam, zodat er meer contact met het hand is, waardoor de temperatuur zich ontwikkelt terwijl u drinkt; en een smallere bovenkant, om alle vrijgelaten aroma’s te vangen, zodat u gegarandeerd een indrukwekkende drinkervaring heeft.

Uw whiskyglazen schoonmaken

Van een glas whisky genieten betekent helaas wel dat u daarna moet afwassen. Een vaatwasmachine bespaart u veel tijd maar als gevolg van vaak afwassen kan glaswerk blijvend troebel worden. Wij bij Finish® hebben Finish® Quantum Shine and Protect gecreëerd; een speciale formule ontworpen om uw glazen te beschermen tegen troebelen, zodat u kunt genieten van uw levenswater wanneer u wilt, zonder u zorgen te hoeven maken over het effect dat het zou kunnen hebben op uw shotglazen, lowballs en snifters. 

Delen: