De verschillen tussen hard en zacht water

How to Properly Load a Dishwasher

Wij mogen ons gelukkig prijzen dat we op een plek op aarde wonen waar we altijd directe toegang hebben tot schoon drinkwater. Maar heb je ooit gedacht aan de verschillende soorten water die uit je kraan kunnen komen? Geen twee glazen water zijn precies hetzelfde, maar het belangrijkste verschil tussen de verschillende watergebieden is de hardheid van het water. Dit verschil is het duidelijkst merkbaar bij het effect dat het heeft op je huishoudelijke apparatuur, zoals de vaatwasmachine.

Om je hier meer inzicht in te geven, hebben we een overzicht samengesteld waarin wordt uitgelegd wat wordt bedoeld met hard en met zacht water, wat dit betekent voor je vaatwasmachine en wat je kunt doen om de negatieve effecten van een bepaald type water te voorkomen.

De harde feiten 
Water dat als regenwater naar beneden komt, is van nature zacht water, wat betekent dat het enige ion (een elektrisch geladen atoom) natrium is. Als dit water de grond in sijpelt, komt het in aanraking met allerhande opgeloste mineralen, zoals krijt, kalk, magnesium en calcium, die ervoor zorgen dat het water dat uiteindelijk in onze waterleidingen terechtkomt hard is. Deze mineralen zijn op zich niet verkeerd, aangezien het menselijk lichaam deze ook nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Hierdoor is hard water beter voor je en vaak ook lekkerder! 

Harde tijden 
De mineralen in het harde water blijven als afzettingen achter op de verwarmingselementen van een vaatwasmachine, voornamelijk als kalkaanslag. Hierdoor is het voor de vaatwasmachine niet alleen een stuk lastiger om de vaat schoon te maken, maar komen ze er mogelijk zelfs slechter uitziend uit, aangezien de mineralen worden opgelost en zich aan borden en glazen gaan hechten, waardoor lelijke vlekken ontstaan.

Het water verzachten 
Finish heeft een aantal producten ontwikkeld om ervoor te zorgen dat je borden, glazen en bestek glanzend uit de machine komen, zelfs als je in een gebied met uitermate hard water woont.

• Je moet er ten eerste voor zorgen dat er voldoende Finish-vaatwasserzout in de machine zit. Dit onthardt het water en bevat bovendien geen andere onzuiverheden waar de vaatwasmachine hinder van kan ondervinden.

• Je kunt glansspoelmiddel van Finish gebruiken om ervoor te zorgen dat de vaat sneller droogt en dat er als het water verdampt niets achterblijft.

• Verder moet je er een gewoonte van maken om regelmatig Finish-machinereiniger te gebruiken. Als de mineralen zich op de belangrijke onderdelen van de vaatwasmachine hebben opgehoopt, zorgt de machinereiniger ervoor dat deze worden verwijderd uit de machine voordat de afzettingen zich aan je vaat hebben kunnen hechten.

Hoe hard het water ook is, er is geen enkele reden om niet altijd een prachtig schone vaat te hebben.

Delen: