Hoe houdt u uw messen scherp?

How to Properly Load a Dishwasher

Messen behoren tot de veelzijdigste keukenbenodigdheden en zijn een grote hulp bij uw werk in de keuken, van het snijden van vlees tot het schillen van aardappelen. Het kan daarom een goed idee zijn om te investeren in messen van goede kwaliteit. Maar messen kunnen langzaamaan botter worden, zeker als u ze niet op de juiste manier schoonmaakt of regelmatig slijpt.

Het gebruik van messen

Als u uw messen dagelijks gebruikt, weet u hoe belangrijk ze zijn bij het koken. Voor het bereiden van bijna elke maaltijd (soep is een uitzondering) heeft u op een gegeven moment wel een mes nodig.

Wat tips voor tijdens het koken:

  1. Door met de scherpe kant van een mes over een snijplank te schrapen, wordt het lemmet snel bot. Om dit te voorkomen, kunt u beter de platte bovenkant van het mes gebruiken om voedsel bij elkaar te schrapen.
  2. Als iemand u tijdens het koken om een mes vraagt, reik dit dan altijd aan met het handvat naar de ander toe. Zo vermindert u het risico dat iemand zich snijdt.
  3. Gebruik indien mogelijk alleen houten of plastic snijplanken. Het contact met de snijplank zorgt ervoor dat messen bot worden en dit gebeurt sneller bij glazen of keramische snijplanken.

Overweeg eens om een magnetische messenhouder voor aan de muur te kopen. Zo heeft u uw messen altijd binnen handbereik, kunnen kinderen er niet bij en voorkomt u dat uw messen bot worden, zoals gebeurt wanneer ze in een lade  liggen en in contact komen met andere oppervlakten.

Uw messen slijpen

Er zijn twee dingen die u kunt doen om uw messen te slijpen en scherp te houden. Met de eerste methode worden kleine imperfecties in het lemmet gladgestreken. Dit kunt u zelf thuis doen en hiervoor heeft u een aanzetstaal nodig. Met de tweede methode wordt een bot lemmet weer scherp gemaakt en dit kan alleen door een professional gedaan worden. Veel slagers bieden deze dienst aan, dus vraag eens rond waar u dit in uw omgeving kunt laten doen.

In de vaatwasser

Messen met de hand afwassen is niet de efficiëntste tijdsbesteding en tijdens het afdrogen loopt u het gevaar zich te snijden. Zet scherpe messen daarom in een apart bestekbakje in uw vaatwasser en zorg ervoor dat u ze er ondersteboven in plaatst, om ongelukjes te voorkomen. Uw beste messen dient u apart te houden, zodat ze niet tegen elkaar aan schuren wanneer de vaatwasser draait. Dit effect kunt u ook bereiken door een vaatwasser te kopen met een apart rekje voor messen, dat meestal in de bovenste lade zit. Het kiezen van de juiste vaatwastabletten kan ook helpen, omdat deze kunnen zorgen voor een extra schone en glanzende vaat. Kies daarom eens voor de vaatwastabletten van Finish!

Delen: