Huisregels

How to Properly Load a Dishwasher

Elk huishouden kent zijn eigenaardigheden. Van schoonmaakroosters tot badkamerschema’s, sommige gezinnen of huisgenoten moeten veel zaken samen regelen. Met zo veel om over te denken, vergeten veel mensen de apparaten die ontworpen zijn om het leven juist gemakkelijker maken, zoals de vaatwasser. Hier zijn een aantal zaken die veel tijd, energie en stress kunnen besparen.

 

Regel 1  – Het uitruimen van de vaatwasser

Er is altijd wel een persoon in het huishouden die de vaatwasser het vaakst uitruimt. Zonder duidelijke afspraken kan dit tot frustratie leiden, zeker omdat men hierbij veel voorover moet buigen, wat rugklachten kan veroorzaken. Om dit tegen te gaan, is het een goed idee om een wekelijks of maandelijks rooster te maken. Laat iedereen om beurten de vaatwasser uitruimen en spreek bijvoorbeeld af dat iedereen zijn eigen vaat meteen in de vaatwasser plaatst.

 

Regel 2 – Zet de vaatwasser op vaste tijden aan

Een tijdstip afspreken waarop de vaatwasser het beste aangezet kan worden, kan een hoop geruzie voorkomen. Twee factoren spelen hierbij een rol:

1)      Wanneer moet alles schoon zijn?

2)      Wie zet de vaatwasser aan?

Vaak is het het handigst om de vaatwasser ‘s nachts (of meteen na het avondeten) te laten draaien, of na het ontbijt. Op deze tijdstippen zijn de meeste mensen niet thuis, maar zij hebben de inhoud van de vaatwasser wel nodig bij het ontbijt of het avondeten, hoewel dit in het weekend anders kan zijn. Met een tijdsschema is het ook makkelijker om te bepalen wie de vaatwasser aanzet en de vaatwastabletten erin doet. Binnen gezinnen kan het een goed idee zijn om dit door de kinderen te laten doen, als een eerste stap in het leren omgaan met taken en verantwoordelijkheden.

 

Regel 3 – Het inruimen van de vaatwasser

Sommige mensen vinden het misschien handig om grote borden helemaal achteraan in de vaatwasser te plaatsen, terwijl anderen hun vaat gewoon op de eerste de beste plek in de vaatwasser neerzetten. En sommigen zetten elk bord van dezelfde soort naast elkaar, terwijl anderen het laatst gebruikte bord steeds vooraan plaatsen. Het kan een goed idee zijn om met elkaar te bespreken wat de beste manier is om de vaatwasser in te ruimen en hoe u optimaal van de ruimte gebruik kunt maken door bepaalde stukken vaatwerk naast elkaar te plaatsen. Kommen en kleine borden zou u aan de ene kant kunnen zetten en de grotere borden aan de andere kant. Wanneer alles zijn eigen plek heeft, is het in- en uitruimen veel makkelijker.

 

Een laatste tip: probeer de vaatwasser pas aan te zetten wanneer deze vol zit. Dit is het meer efficiëntst, ongeacht hoe vaak u de vaatwasser gebruikt.

Delen: