Mythen over hard water ontkracht

In vrijwel heel Nederland komt er gemiddeld hard water uit de kraan. In Nederland zijn er grote verschillen in de hardheid van het kraanwater, maar de meeste mensen weten niet precies wat hard water nou eigenlijk is, wat het bevat en wat dit voor hen betekent. Hieronder nemen we wat mythen over hard water bij de kop en ontkrachten we deze met harde feiten.

Mythe 1: hard water is schadelijk voor uw gezondheid

U hebt mogelijk gehoord dat hard water schadelijk is voor uw gezondheid, maar er is juist bewijs dat het ook zo zijn voordelen kan hebben. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie "lijkt er geen overtuigend bewijs te zijn dat de hardheid van water nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid van de mens"[[1]]. In de Verenigde Staten heeft de National Research Council bewezen dat de aanwezigheid van calcium en magnesium in hard water juist als voedingssupplement kan fungeren[[2]].


Mythe 2: mineralen in water zijn verontreinigend

Er doen verhalen de ronde dat hard water eigenlijk verontreinigd water is, maar deze kunnen we naar het rijk der fabelen verwijzen. Hard water bevat mineralen en dan specifiek calcium en magnesium. Dit zijn, in tegenstelling tot ontsmettingsmiddelen zoals, micro-organismen en anorganische chemicaliën, geen verontreinigingen in het water.

 

Mythe 3: waterontharders zuiveren het water

Deze mythe houdt verband met mythe 2: net zoals mineralen zelf geen verontreinigingen zijn, werken waterontharders niet als zuiveraar. Waterontharders zijn bedoeld om de bestanddelen van water die het water hard maken (veel calcium) te verwijderen of te verminderen. Het enige doel ervan is mineralen uit het water halen. Dit betekent dus dat de chemicaliën, bezinksels of zelfs micro-organismen niet door de ontharder uit het water worden gehaald. Deze kunnen dan weer wel uit het water worden gehaald door het water op de juiste wijze te filteren of zelfs door een carbonfiltersysteem te gebruiken.

Mythe 4: hard water veroorzaakt doffe glazen

Hoewel hard water effect kan hebben op de staat van uw glaswerk, is het niet de oorzaak van doffe glazen; dofheid wordt namelijk veroorzaakt door onomkeerbare beschadigingen aan het glas. Hard water veroorzaakt wel de ophoping van kalk op het glasoppervlak, waardoor het glaswerk er streperig uit komt te zien. Deze strepen zijn eenvoudig te voorkomen door glansspoelmiddel van Finish te gebruiken, dat helpt voorkomen dat de mineralen zich minder aan het glaswerk kunnen hechten, zodat het stralender uit de machine komt.

Mythe 5: hard water is schadelijk voor waterkokers en fluitketels

Hoewel hard water de bestanddelen bevat die ketelsteen veroorzaken, is het niet zo dat het in een waterkoker of fluitketel met ketelsteen langer duurt om water tot het kookpunt te brengen. Als u zich zorgen maakt over de effecten van ketelsteen op uw waterkoker of fluitketel, vul uw waterkoker of fluitketel voor de helft met water en voeg hier twee eetlepels witte azijn aan toe. Laat dit vervolgens vier uur staan. Hierna kunt u de waterkoker of fluitketel legen en de losgekomen ketelsteen verwijderen. Spoel de waterkoker of fluitketel uit en herhaal het proces indien nodig.

[1] http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/chemicals/en/hardness.pdf

[2] http://www.water-research.net/hardness.htm

Delen: