Tips voor het in- en uitruimen van je vaatwasser

How to Properly Load a Dishwasher

Afwasmachines komen in vele soorten en maten maar voor elk model geldt dat er bepaalde regels zijn als het aankomt op inladen.

Vaatwasveilig

Hoewel vrijwel alles in de vaatwasmachine kant, dien je op te letten met loden kristalglazen, was die maar liever met de hand. Ook anti-aanbaklaagjes kunnen gaan slijten wanneer je ze in de afwasmachine laat meedraaien. Een paar dingen om op te letten wanneer je gaat inladen:

Inladen:

Het is altijd beter om eerst achterin te laden dan voorin. Je werkt naar voren toe, zodat je niet alles opnieuw hoeft in te gaan delen. Probeer alles een beetje schuin neer te zetten: hoe irritant is het moment dat je denkt dat alles droog is en je vervolgens alsnog een lading water over je heenkrijgt van bijvoorbeeld de bovenkant van een bakje of kop? Bij het droogproces komt Finish glansspoelmiddel goed van pas.

Onthoud dat omvang wel degelijk meetelt: de grotere stukken servies of kookgerei zet je achterin en zo werk je naar voren met kleinere pannen en bordjes en schaaltjes.

Niet stapelen

Stop de afwasmachine niet te vol! Als je gaat stapelen zullen er kopjes en borden uitkomen die niet schoon zijn. Elk stuk afwas heeft z’n eigen stuk ruimte nodig in de vaatwasser. Stapel dus nooit kopjes op elkaar of twee borden in hetzelfde stukje van het rek. Je afwas kan zelfs breken als je alles te vol indeelt.

Glazen

Onthoud dat glazen fragiel zijn en dus niet onderin bij de borden moeten eindigen. Kristallen glazen was je met de hand en niet in de vaatwasmachine! Idealiter raken glazen elkaar niet aan in de afwasser, als de druk van het water ze tegen elkaar aan duwt, kun je maar zo met scherven blijven zitten. Messen stop je natuurlijk in het bestekbakje onderin of in de besteklade bovenin. Maar je gooit ze er niet zomaar in met het risico jezelf te snijden als je ze er weer uithaalt.

Uitladen:

Ook voor het uitladen van de afwasmachine  hebben we een paar tips voor je. Gebruik voor het watervlekken, vet en etensrestje bijvoorbeeld Finish glansspoelmiddel. Het drogen gaat er sneller door, dus je eindigt niet meer met een plets water dat nog niet was weggetrokken over je heen. Bij het uitladen hou je rekening met de volgorde van alles eruit halen. Bij het inladen werkte je van achteren naar voren, bij het uitladen doe je dit andersom van voor naar achter. Zo loop je geen risico dat je iets breekt omdat je bijvoorbeeld een groot bord tegen een kleiner bordje aan hebt geslagen. 

Delen: