Waarom is vaatwasserzout zo effectief?

Zout is een essentieel onderdeel van koken. Het natrium laat smaken echt spreken en kan het verschil maken tussen een saaie en een briljante maaltijd. De gunstige eigenschappen van zout zijn echter niet alleen beperkt tot eten koken, maar kunnen ook worden ingezet bij de afwas. Door ervoor te zorgen dat er altijd voldoende Finish-vaatwasserzout in de machine zit, blijft je vaatwasmachine optimaal presteren en blijft je vaat er als nieuw uitzien. Het lijkt misschien vreemd om zout in een elektrisch apparaat te stoppen en dus hebben we een lijst met feiten samengesteld om inzicht te krijgen in waarom zout wordt gebruikt.

1. Vaatwasserzout is natriumchloride, wat ook in keuken- en zeezout zit. Keuken- en zeezout kunnen hier echter niet voor worden gebruikt, aangezien vaatwasserzout wordt gemaakt aan de hand van een speciale formule, zodat het niet het ijzer en de carbonaten bevat die andere zouten kunnen bevatten. Deze kunnen de hardheid van het water namelijk doen toenemen en de vaatwasmachine beschadigen.

2. Vaatwasserzout komt niet in de vaatwasser zelf, je wilt immers geen zoute vaat, maar spoelt door de waterontharder voordat het water met het afvalwater wordt afgevoerd.

3. Vaatwasserzout voorziet de ionenwisselaars in de ontharder van de vaatwasmachine zo van natrium. Als de ionenwisselaars door het natrium opnieuw worden geactiveerd, trekken deze de magnesium- en calciumionen die hard water veroorzaken aan, waardoor deze niet in de vaatwasmachine terechtkomen.

4. De korrels van vaatwasserzout zijn veel groter dan de korrels van gewoon zout, zodat ze langzamer oplossen. Als de korrels kleiner zijn, kunnen ze de waterontharder blokkeren.

5. Vaatwasserzout bevat speciale antiklonteringsmiddelen die ervoor zorgen dat zout als het nat wordt niet gaat samenklonteren en zo de waterontharder kan blokkeren. Die antiklonteringsmiddelen zitten niet in gewoon zout!

Doe het vaatwasserzout in de waterontharder. Deze zit meestal onder in de vaatwasser vlak bij de afvoer. Draai de dop los en schenk het vaatwasserzout erin. Als er water in het reservoir voor het zout zit, kun je het zout er nog steeds in doen, aangezien het zout het water zal verdringen. Het zout verwordt als het wordt gebruikt toch tot een zoutoplossing; het zout hoeft dus niet droog te blijven. Doe de dop er weer op en je kunt weer aan de slag! Bij de meeste waterontharders kun je de instelling aanpassen aan de hardheid van het water. Stel deze als het kan dus in om ervoor te zorgen dat je vaat zo schoon mogelijk wordt. Je kunt bij je waterbedrijf de hardheid van het water in jouw gebied achterhalen, vaak via hun website of telefonisch. Probeer het vaatwasserzout ongeveer een keer per maand bij te vullen.

Het klinkt misschien wat flauw, maar dit is dus dé manier waarop zout je maaltijd kan blijven verrijken. Zorg ervoor dat er altijd voldoende Finish-vaatwasserzout in je machine zit om ervoor te zorgen dat je vaat, ongeacht de hardheid van het water, altijd schoon uit de vaatwasmachine komt.

Delen: