Onze Tips & Hints

1. Wat is de juiste manier om een vaatwasser in te laden?

Een vaatwasser kunt u maar beter op de juiste manier inladen. Zo krijgt u keer op keer een fantastisch resultaat en worden uw servies, kookgerei, bestek en glazen optimaal beschermd. Volg altijd de instructies van de producent als u een vaatwasser inlaadt. Maar hier zijn alvast een paar eenvoudige richtlijnen:

 • Schraap voor u iets in de vaatwasser stopt er de grote etensresten af. Spoel niets voor. Het is de taak van uw vaatwasmiddel om zich aan het voedsel te hechten en het te helpen wegspoelen.
 • Zorg dat uw bestek niet te dicht bij elkaar staat, zodat het water overal bij kan. Veiligheid boven alles: messen moeten dus met de scherpe kant naar beneden wijzen. Bij lepels en vorken kunt u dat gerust afwisselen.
 • Zet grote vuile borden op het onderste rek van de vaatwasser, zodat het water er goed bij kan. Zet glazen en kopjes altijd schuin neer, zodat het water er kan van afdruipen en ze mooi opdrogen. Richt de kant met de vlekken altijd naar de sproeiarmen. Potten en pannen mag u ook mee afwassen, maar alleen als ze vaatwasmachinebestendig zijn.
 • Ligt het verwarmingselement van uw vaatwasser bloot? Dan moet plastic in het bovenste rek. Bij een afgedekt verwarmingselement kunt u uw plastic vaat overal neerzetten. Zorg ervoor dat uw plastic stukken vaatwasmachinebestendig zijn!

2. Hoe bewaar ik mijn vaatwasmiddel het best?

U bewaart uw vaatwasmiddel het best op een droge plaats. Gebruikt u poeders? Sluit de opening dan goed na elk gebruik. Zo blijft het product droog en voorkomt u dat u morst. Bewaar uw vaatwasmiddel net als alle schoonmaakmiddelen buiten het bereik van kinderen.

3. Hoe gebruik ik Finish® Glans & Droogkracht Glansspoelmiddel het best?

U bewaart uw vaatwasmiddel het best op een droge plaats. Gebruikt u poeders? Sluit de opening dan goed na elk gebruik. Zo blijft het product droog en voorkomt u dat u morst. Bewaar uw vaatwasmiddel net als alle schoonmaakmiddelen buiten het bereik van kinderen.

4. Hoe gebruik ik Finish® Protector?

Hang Finish Protector aan de binnenkant van het onderste rek van uw afwasmachine, zoals op de afbeelding aangegeven staat. Deze plaatsing zorgt voor optimale bescherming. Finish Protector is een toevoeging voor glas- en decoratiebescherming: gebruik ook afwasmiddel, glansspoelmiddel en zout indien van toepassing. Vervang het middel voor maximale bescherming voordat de ruit van Finish Protector volledig opgelost is. Finish Protector kan soms troebel worden; dit beïnvloedt de werking niet. Geschikt voor alle afwasmachines en afwasmiddelen.

5. Hoe gebruik ik Finish® Machinereiniger het best?

 1. Verwijder het dopje niet. Haal in de plaats daarvan de sticker aan de bovenkant van de fles weg. Zo maakt u het wastuitje vrij.
 2. Maak uw vaatwasser leeg.
 3. Plaats de fles met Finish® Machinereiniger ondersteboven in het bestekmandje of ergens in het onderste rek.
 4. Gebruik geen zeep of vaatwasmiddel.
 5. Sluit de deur en laat uw vaatwasser op de warmste cyclus draaien.
 6. Verwijder de fles na het einde van de volledige cyclus (schakel uw vaatwasser eerst uit) en gooi ze in de vuilnisbak.
 7. Voor zware afzettingen kan een tweede beurt nodig zijn.

We raden aan om Finish® Machinereiniger een keer per maand te gebruiken of zodra u afzettingen opmerkt in uw vaatwasser.

6. Met de vaatwasser of met de hand: welke methode verbruikt meer water en energie?

Wist u dat een studie onlangs heeft aangetoond dat afwassen met de hand veel meer energie verbruikt dan uw vaatwasser? Een vaatwasser gebruikt elektriciteit om het water op te warmen en het rond te pompen en hergebruiken. Hoe minder water er wordt gebruikt, des te minder elektriciteit is er nodig om het water op te warmen.

Als u met de hand afwast, verbruikt u bovendien tot zeven keer meer water dan een gewoon afwasprogramma van een vaatwasser. Vaatwassers verwarmen het water ook efficiënter. Zo gaat er minder warmte verloren dan wanneer u water in een ketel opwarmt en het dan naar de gootsteen vervoert. Bovendien is uw vaatwasser geïsoleerd, waardoor ook de warmte aan de binnenkant niet verloren gaat. Reden te meer dus om uw vaatwasser te gebruiken!

Afwassen met de hand – de feiten:

 • Waterverbruik- 140 l
 • Energieverbruik - 3,5 kWh
 • Bestede tijd - 71 min.

Afwassen met een vaatwasser (op 3 programma’s) – de feiten:

 • Waterverbruik – Snel: 13 l /Normaal: 18 l / Intensief: 27 l
 • Energieverbruik – Snel: 0,9 kWh / Normaal: 1,6 kWh / Intensief: 2,0 kWh
 • Bestede tijd: Snel: 39 min. / Normaal 131 min. / Intensief 112 min.

Uw vaatwasser bespaart u dus niet alleen tijd doordat hij al het werk voor u doet. Hij doet het ook nog eens met minder water en energie. Een perfect excuus dus om nooit meer met de hand af te wassen!

Veel mensen denken dat met de hand afwassen water en energie bespaart. Maar het tegendeel is waar.

7. Wat doet Finish® Glans & Droogkracht Glansspoelmiddel eigenlijk?

 • Ze geven uw vaat glans.
 • Ze helpen uw vaat te drogen.

8. Wat doet Finish® Machinereiniger eigenlijk?

Het helpt om:
• kalkaanslag en vet uit uw vaatwasser te verwijderen;
• geurtjes uit de filter van uw vaatwasser te elimineren en uw toestel op te frissen;
• de mechanische kracht van de sproeiarm in stand te houden;
• de optimale temperatuur te bereiken.

9. Wat doen vaatwasmiddelen eigenlijk?

 • Ze verwijderen het vuil van uw vaat.
 • Ze voorkomen dat vuil zich opnieuw vasthecht aan uw vaat.