Naar inhoud

Veelgestelde vragen

Hier vindt u antwoorden op een aantal van de meest gestelde vragen over vaatwasmachines en vaatwastabletten.

Algemene vragen

Uw afwasmiddel moet de reinigende werking van uw vaatwasmachine aanvullen. Afwasmiddel voor vaatwasmachines is speciaal samengesteld om etensresten en vettig vuil te verspreiden, in suspensie te houden en in de laatste spoeling te verwijderen. Het doet dit alles met weinig of geen sop.

Voor de beste resultaten gebruikt u het afwasmiddel dat door de fabrikant van uw machine wordt aanbevolen.
Finish is echter het merk dat het meest wordt aanbevolen door toonaangevende vaatwasmachinefabrikanten zoals Beko en Bosch*. In gebieden met zeer hard water raden wij ook het gebruik van een apart zout- en glansspoelmiddel aan om uw machine te beschermen en het beste resultaat te krijgen.

*Finish is het meest aanbevolen afwasmiddel, gebaseerd op het marktaandeel van vaatwasmachinefabrikanten die Finish aanbevelen

Niet nodig! Voorspoelen behoort tot het verleden. En hoewel veel Nederlandse huishoudens het doen, kost het tijd en verspilt het waardevolle hulpbronnen. Moderne afwasmiddelen zoals Finish Ultimate bevatten zowel bleekmiddel als enzymen en worden door vaatwasmachinefabrikanten aanbevolen voor gebruik zonder voorspoelen. Het bleekmiddel bestrijdt hardnekkige vlekken zoals thee en koffie, en de enzymen breken eiwitten en zetmeel af. Het enige wat u hoeft te doen is de grotere stukken in de vuilnisbak te schrapen en uw vaatwasmachine te vullen.

Uw vaatwasmiddel moet in een droge omgeving worden bewaard. Als u poeder gebruikt, zorg er dan voor dat u de tuit na elk gebruik sluit om het product droog te houden (en morsen te voorkomen!). Zoals alle schoonmaakmiddelen, houd uw afwasmiddel buiten het bereik van kinderen.

Glansspoelmiddel is nodig om:

  • voor een glanzende, streeploze vaat te zorgen
  • de droogfunctie te vergemakkelijken

Zout is nodig om:

  • uw machine tegen kalkaanslag te beschermen
  • het water te ontharden voor een betere reiniging

De spoel- en zoutfuncties zijn inbegrepen bij multifunctionele tabletten zoals Finish Ultimate en Finish Quantum. In gebieden met zeer hard water raden wij echter ook aan een apart zout- en glansspoelmiddel te gebruiken om uw machine te beschermen en het beste resultaat te krijgen.

FAQ Tabletten

Vaatwastabletten bevatten oppervlakteactieve stoffen die inwerken op de vloeistof waarmee ze worden vermengd, waardoor ze doeltreffender worden in het verwijderen en reinigen van vuil. Ze bevatten ook enzymen (om zetmeel en eiwitten af te breken), bouwstoffen (om zeer hard water tegen te gaan) en veilige bleekmiddelen.

Zodra het tablet in het vaatwasmiddelbakje van de vaatwasmachine is geplaatst, zal uw machine de inhoud op het optimale moment vrijgeven. Zo kan het tablet in het water worden afgebroken, zodat alle ingrediënten vrijkomen en uw vaat schoon wordt!

Vaatwastabletten zijn zeer makkelijk in gebruik. Verwijder indien nodig de beschermende verpakking, leg het tablet in het vaatwasmiddelbakje, sluit het bakje, zet uw vaatwasmachine aan en laat de technologie en Finish de rest doen!

Voor meer informatie over het gebruik van Finish tabletten, lees hieronder.

Haal het tablet met droge handen uit het doosje en leg het in het vaatwasmiddelbakje. Zorg ervoor dat het doseerbakje en het tablet droog zijn om voortijdig oplossen te voorkomen.

Sluit het deksel van de doos goed. Bewaar ze op een koele, droge plaats om de rest van de tabletten te beschermen.

Onze tabletten zijn onverpakt (behalve Finish Classic) en zijn ontworpen om hun inhoud vrij te geven wanneer ze aan water worden blootgesteld. Doorboor de tabletten niet en probeer de verpakking niet te verwijderen.

Sluit het deksel van het doseerbakje en zet uw vaatwasmachine uit.

Zorg ervoor dat alle spullen veilig zijn en scheid het zilver van het roestvrij staal.

Was metalen onderdelen volgens de aanwijzingen van de fabrikant.

Zet de vaatwasmachine aan. De optimale watertemperatuur is 51-60°C.

Voor het beste resultaat wordt aanbevolen om ook Finish Glansspoelmiddel te gebruiken voor een helderdere en drogere vaat (in vergelijking met enkel afwasmiddel).

Vaatwastabletten moeten altijd in het vaatwasmiddelbakje geplaatst worden.

Als het tablet onderin de vaatwasmachine wordt gelegd, kan het te snel oplossen en het afwasmiddel afgeven tijdens de voorwas, waardoor er geen afwasmiddel overblijft voor de hoofdwas. Dit zal de effectiviteit van de wasbeurt verminderen.

De standaardhoudbaarheid van vaatwastabletten is twee jaar, maar het is beter geen voorraad Finish-producten aan te leggen voor het geval het product en de verpakking na verloop van tijd bederven.

Het gebruik van een vaatwastablet waarvan de vervaldatum is overschreden, zal uw vaat of uw vaatwasmachine niet beschadigen, het zal alleen de doeltreffendheid verminderen in vergelijking met het gebruik binnen de juiste termijn.

Of u het plastic al dan niet van uw vaatwastablet verwijdert, hangt af van het product dat u hebt gekocht. Als algemene regel geldt: als het tablet afzonderlijk is verpakt, moet u de plastic verpakking verwijderen voordat u het tablet gebruikt. Is het tablet daarentegen bedekt met een dunne laag doorzichtig plastic, dan mag het niet worden verwijderd. Het zal veilig oplossen tijdens het afwassen.

Vaatwastabletten mogen alleen in het vaatwasmiddelbakje worden gedaan, niet rechtstreeks onderin de vaatwasmachine.

Als uw tablet niet goed oplost, kan dat aan twee factoren liggen: het water is niet heet genoeg of het tablet komt niet op het juiste moment uit het vaatwasmiddelbakje.

Controleer eerst of de cyclus die u gebruikt heet genoeg is (ongeveer 45-65°C) om de ingrediënten volledig op te lossen - raadpleeg uw handleiding voor meer advies.

Controleer of het deksel/de klemveer op het doseerbakje werkt. Soms blijven ze steken en dat kan betekenen dat de tabletten niet op het juiste moment worden vrijgegeven, d.w.z. wanneer het water het warmst is. Als u dit een probleem vindt, kunt u onze artikelen over onderhoud en service van vaatwasmachine lezen.

#1 Aanbevolen merk*

Probeer ons assortiment vaatwastabletten

*Finish is het meest aanbevolen afwasmiddel, gebaseerd op het marktaandeel van fabrikanten die Finish aanbevelen

Finish Ultimate All in 1