Naar inhoud
Programma's & Cycli van een vaatwasmachine

Programma's & Cycli van een vaatwasmachine

Heeft u zich ooit afgevraagd waar al die knoppen op uw vaatwasmachine eigenlijk voor dienen? Ontdek dankzij Finish welke vaatwasmachineinstellingen en -cycli u voor elke wasbeurt moet gebruiken.

Van drogen tot de «stille» stand, uw vaatwasser heeft waarschijnlijk een hele reeks instellingen die allerlei verschillende dingen doen (van sommige heeft u misschien nog nooit gehoord!) Hoewel we de neiging hebben steeds dezelfde instelling te gebruiken, is het belangrijk te weten waartoe uw machine in staat is om ervoor te zorgen dat u het meeste uit uw model haalt.

Lees verder om meer te weten te komen over enkele standaardinstellingen en -programma's die u op een moderne vaatwasmachine kunt vinden.

Eco-instelling

Met de «eco»- of energiebesparingsinstelling op uw vaatwasmachine kunt u de afwas- en spoeltemperatuur tijdens een cyclus verlagen, zodat u minder energie verbruikt dan anders nodig zou zijn om het water te verwarmen.

Maar gaat het gebruik van de eco-stand op uw machine ten koste van de afwaskwaliteit? Sommige mensen denken dat je, omdat de watertemperatuur lager is, geen kwaliteitsresultaat mag verwachten. Als uw vaatwerk en keukengerei echter klein en niet sterk vervuild is, zal de eco-instelling net zo effectief zijn als een andere instelling. Bovendien kunt u op die manier geld besparen. Let wel: eco-programma's duren meestal langer dan gewone programma's.

Drooginstelling

Niets is erger dan na een cyclus de machine te openen en te zien dat de vaat nog nat is. Gelukkig hebben moderne vaatwasmachines meestal ook een aantal drooginstellingen.

Air Dry

De AirDry-instelling (natuurlijk drogen), die vooral op de nieuwere modellen is te vinden, zorgt ervoor dat de deur van de vaatwasmachine aan het einde van een programma automatisch opengaat, zodat de stoom kan ontsnappen.

Warme reiniging

De instelling voor heet spoelen, die ook vaak in nieuwere machines voorkomt, verhoogt de watertemperatuur tegen het einde van de cyclus. Eenmaal klaar, trekt de binnenkant van de machine warmte aan, zodat vocht weggevoerd wordt van het vaatwerk.

Fan Dry

Om zoveel mogelijk energie te besparen (en uw maandelijkse elektriciteitsrekening te verlagen!), kiest u de instelling Fan Dry (Droogblazen) op uw machine. Hierdoor zal uw machine lucht op kamertemperatuur gebruiken om het vaatwerk te drogen, in plaats van het interne energieselectieve verwarmingselement te laten werken.

Droge warmte

Zoals de naam al zegt, maakt de droge warmte-instelling van uw vaatwasmachine gebruik van een interne ventilator om uw vaat te drogen. Hoewel deze instelling handig is als u lange tijd niet thuis bent nadat het programma van uw apparaat is gestopt, kunt u het beste de instellingen Air Dry of Fan Dry gebruiken, of zelfs de deur openen om uw vaat op natuurlijke wijze te laten drogen.

De programma's van een vaatwasmachine

U denkt misschien dat een «normale» cyclus het beste is voor uw dagelijkse vaat, maar misschien kunt u andere cycli op uw vaatwasmachine proberen voor een betere reiniging.

De meeste conventionele vaatwasmachines hebben drie standaardprogramma's: halve belading, normaal en intensief voor potten en pannen. Deze instellingen zijn zeer geschikt voor het dagelijkse afwas- en vuilwerk, maar het kan zijn dat uw vaatwasmachine ook een aantal van de volgende wasprogramma's heeft.

Auto

Net als het eco-programma detecteert het Auto-programma met behulp van een sensor hoe vuil uw vaat is en past zich hierop aan door de watertemperatuur en de cyclustijd aan te passen.

Express

Met het expres- of «korte» programma kan de vaat al in 20 minuten sprankelen. Maar let op, deze instelling wordt alleen aanbevolen voor licht vervuilde vaat die alleen een snelle afwasbeurt nodig heeft.

Stil

De «stille» modus of programma, die typisch is voor duurdere vaatwasmachines, vermindert het geluid van uw machine wanneer deze draait. Perfect voor open interieurs (of slapende baby's!).

Porselein/Kristal/Glas

Dit programma biedt een betere bescherming voor de meest breekbare voorwerpen (zoals glas, porselein en kristal) door een lagere temperatuur te gebruiken. Vermijd natuurlijk, indien mogelijk, het afwassen van ander specifiek vaatwerk in de vaatwasmachine.

Enkel spoelen

Hoewel dit programma contra-intuïtief kan lijken (denk eraan: het is beter de vaat niet af te spoelen voordat u hem in de vaatwasser stopt), gebruikt het Afspoelprogramma geen afwasmiddel, zeer weinig water en energie om de vaat te sproeien voordat u hem afspoelt. Dit betekent dat u kunt wachten met het starten van uw afwasmachine tot de vaat vol is, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat de vaat in de machine gaat schimmelen.

Uitgestelde start

Moet u uw machine starten, maar bent u er niet om hem uit te zetten? Met de instelling «uitgestelde start» kunt u een timer instellen die een vooraf geselecteerd programma activeert. Deze optie is vooral nuttig wanneer u 's nachts wilt wassen, om te profiteren van het «daluren»-stroomtarief.