Naar inhoud
Glas reinigen in de vaatwasmachine

Glas reinigen in de vaatwasmachine

Van die vervelende melkachtige strepen op uw glazen tot hoe u uw glazen kunt laten glanzen, hier is onze gids over glazen afwassen in de machine.

Glazen zijn misschien wel de meest gebruikte voorwerpen in huis, en daarom ook een van de meest gebruikte in de vaatwasmachine. Herhaaldelijk wassen en hoge temperaturen kunnen echter witachtige vlekken veroorzaken op deze zo geliefde glazen.

Er zijn twee hoofdoorzaken van witte vlekken op glazen, en beide ontstaan na verloop van tijd. De ene is te wijten aan afzettingen van zeer hard water, de andere aan corrosie. Voor beide soorten vlekken moeten verschillende voorzorgsmaatregelen worden genomen om te voorkomen dat ze ontstaan bij het afwassen van glazen ovenschalen of drinkglazen.

Wit worden van glas en aanslag door hard water

Wanneer u in een gebied woont met zeer hard water, kunt u te maken krijgen met minerale afzettingen die zich in uw vaatwasmachine ophopen. Zeer hard water kan een probleem vormen voor vaatwasmachines, omdat de mineralen in het water witachtige vlekken kunnen vormen op glazen en vaatwerk. Deze afzettingen, zoals kalkaanslag, kunnen zich vastzetten op uw vaatwerk of glaswerk, waardoor witte strepen ontstaan of het vaatwerk wit wordt. Om de problemen veroorzaakt door zeer hard water tegen te gaan, dient u altijd een hoog gehalte zout en glansspoelmiddel in uw vaatwasmachine te houden. Het zout maakt het water zachter en zorgt ervoor dat uw wasmiddelen effectiever zijn en voorkomt strepen veroorzaakt door zeer hard water voor sprankelende resultaten. Het glansspoelmiddel zal uw glazen verder beschermen voor een schitterende glans. Gebruik altijd kwaliteitsafwasmiddelen zoals Finish Ultimate naast zout en glansspoelmiddel voor een perfecte reiniging.

Wat kan er gedaan worden om witte glazen te voorkomen?

Gelukkig is het mogelijk om deze verkleuring van glazen te verminderen en te voorkomen door de onderstaande tips op te volgen:

 • Reinig uw vaatwasmachine regelmatig en grondig met Finish Vaatwasmachinereiniger om hardnekkig vuil dat soms achterblijft na een afwasbeurt, zoals vet en kalk, gemakkelijker te kunnen verwijderen voordat het zich vastzet op uw glaswerk.
 • Voeg Finish Glansspoelmiddel toe aan uw cyclus om ervoor te zorgen dat waterdruppels die zich op oppervlakken vormen, worden verspreid voordat ze verdampen, waardoor kalkaanslag achterblijft.
 • Controleer altijd het Finish zout niveau in uw vaatwasmachine om het water zachter te maken en witte strepen door kalkaanslag op glazen te voorkomen.
 • Pas de temperatuur van de vaatwasmachine aan of probeer een ander programma. Sommige vaatwasmachines hebben een instelling voor glazen, maar u kunt ook de temperatuur instellen om op een lagere temperatuur af te wassen. Deze zachtere cyclus zou het witter worden moeten verminderen.

Glascorrosie

Als u in een gebied met zacht water woont, loopt u een bijzonder risico op corrosie, wat een andere vorm van glasbleekheid is, maar het kan overal gebeuren. Een aantal factoren kunnen hierbij een rol spelen, van blootstelling aan hitte tot een te lang programma. Gebruik Glansspoelmiddel om dit te voorkomen en om te voorkomen dat kleuren verbleken, kunt u Finish Protector voor Glazen gebruiken. Dit is een speciaal product dat beschermt en corrosie en kleurvervaging voorkomt.

Glascorrosie in de vaatwasmachine voorkomen

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van uw glaswerk te verlengen en te voorkomen dat het in de vaatwasmachine witter wordt, en het is belangrijk dat u het juiste doet voordat de onomkeerbare gevolgen van corrosie optreden:

 • Let er bij de aankoop van glaswerk op dat het vaatwasmachinebestendig is.
 • Gebruik een vaatwasmiddel zoals Finish Ultimate om uw glaswerk langer glanzend te houden.
 • Als u een waterverzachter heeft, controleer dan of deze niet te hoog is ingesteld.
 • Was kwetsbare glazen op een lage temperatuur of op een speciale glasstand af.
 • Open na afloop van het programma de vaatwasmachine om de overtollige stoom te laten ontsnappen. De modernste machines hebben interne ventilatoren om dit te verhelpen. Laat het glaswerk afkoelen in de vaatwasmachine voordat u het eruit haalt.

Nu u de oorzaak begrijpt, kunt u verder lezen hoe u pijnlijke witte strepen op uw favoriete glaswerk en serviesgoed kunt voorkomen vóór uw volgende grote diner thuis.

Glazen afwassen in de vaatwasmachine

In ons dagelijks leven gebruiken en hergebruiken we glazen keer op keer, maar herhaaldelijk afwassen kan uw glazen wit doen uitslaan. Bekijk hieronder onze beste tips om ervoor te zorgen dat uw glazen er na elke afwasbeurt sprankelend uitzien.

 • Zet de glazen op het bovenste rek, weg van de rest van het servies.
 • Voor een perfect resultaat gebruikt u Finish Glansspoelmiddel om te voorkomen dat er watervlekken op de glazen komen en om te voorkomen dat u de glazen na afloop van het programma opnieuw moet afwassen en afnemen.

Als u glazen uit de vaatwasmachine wilt bewaren, hebt u twee mogelijkheden: met de goede kant naar boven of ondersteboven.

Als u een glas ondersteboven zet, voorkomt u dat er stof en ander vuil in gaat zitten, maar als u het glas rechtop zet, wordt het deel dat in contact komt met uw mond niet vervuild door de bodem van een kastje en zal het minder snel afbrokkelen. We zijn bang dat dat uw keuze is.

Wijnglazen afwassen in de vaatwasmachine

Wijnglazen afwassen in de vaatwasmachine kan volkomen veilig zijn, op voorwaarde dat u voorzichtig bent met de manier waarop u de machine vult.

 • Zet indien mogelijk de wijnglazen op het bovenste rek (zet het rek zo nodig lager om ruimte te besparen). Zorg ervoor dat ze elkaar niet raken, want ze zouden kunnen breken als er tegen gestoten wordt.
 • Sterkere wijnglazen (met dikkere randen en pootjes) kunnen ook in het onderste rek worden geplaatst, zolang ze maar veilig staan en uit de buurt van andere voorwerpen.
 • Veel moderne vaatwasmachines hebben een instelling voor delicaat vaatwerk of glas. Een lagere temperatuur en een zachtere straal zijn ideaal om wijnglazen af te wassen.
 • Zorg ervoor dat u Finish Glansspoelmiddel toevoegt om watervlekken en het witter worden van glazen helpt te voorkomen.

Zie zo! Heel eenvoudige dingen om te onthouden als u uw glazen wilt onderhouden en ze langer glanzend wilt houden.

Uw afwasmiddel moet de reinigende werking van uw vaatwasmachine aanvullen. Afwasmiddel voor vaatwasmachines is speciaal samengesteld om etensresten en vettig vuil te verspreiden, in suspensie te houden en in de laatste spoeling te verwijderen. Het doet dit alles met weinig of geen sop.

Voor de beste resultaten gebruikt u het afwasmiddel dat door de fabrikant van uw machine wordt aanbevolen.

Finish is echter het merk dat het meest wordt aanbevolen door toonaangevende vaatwasmachinefabrikanten. In gebieden met zeer hard water raden wij ook het gebruik van een apart zout- en glansspoelmiddel aan om uw machine te beschermen en het beste resultaat te krijgen.

*Finish is het meest aanbevolen afwasmiddel, gebaseerd op het marktaandeel van vaatwasmachinefabrikanten die Finish aanbevelen

Niet nodig! Voorspoelen behoort tot het verleden. En hoewel veel Belgische huishoudens het doen, kost het tijd en verspilt het waardevolle hulpbronnen.

Moderne afwasmiddelen zoals Finish Ultimate bevatten zowel bleekmiddel als enzymen en worden door vaatwasmachinefabrikanten aanbevolen voor gebruik zonder voorspoelen.

Het bleekmiddel bestrijdt hardnekkige vlekken zoals thee en koffie, en de enzymen breken eiwitten en zetmeel af. Het enige wat u hoeft te doen is de grotere stukken in de vuilnisbak te schrapen en uw vaatwasmachine te vullen.

Vaatwastabletten bevatten oppervlakteactieve stoffen die inwerken op de vloeistof waarmee ze worden vermengd, waardoor ze doeltreffender worden in het verwijderen en reinigen van vuil. Ze bevatten ook enzymen (om zetmeel en eiwitten af te breken), bouwstoffen (om zeer hard water tegen te gaan) en veilige bleekmiddelen.

Zodra het tablet in het vaatwasmiddelbakje van de vaatwasmachine is geplaatst, zal uw machine de inhoud op het optimale moment vrijgeven. Zo kan het tablet in het water worden afgebroken, zodat alle ingrediënten vrijkomen en uw vaat schoon wordt!

Uw vaatwasmiddel moet in een droge omgeving worden bewaard. Als u poeder gebruikt, zorg er dan voor dat u de tuit na elk gebruik sluit om het product droog te houden (en morsen te voorkomen!). Zoals alle schoonmaakmiddelen, houd uw afwasmiddel buiten het bereik van kinderen.

Glansspoelmiddel is nodig om:

 • Voor een glanzende, streeploze vaat te zorgen
 • De droogfunctie te vergemakkelijken

Zout is nodig om:

 • Uw machine tegen kalkaanslag te beschermen
 • Het water te ontharden voor een betere reiniging

De spoel- en zoutfuncties zijn inbegrepen bij multifunctionele tabletten zoals Finish Ultimate en Finish Quantum. In gebieden met zeer hard water raden wij echter ook aan een apart zout- en glansspoelmiddel te gebruiken om uw machine te beschermen en het beste resultaat te krijgen.

Vaatwastabletten zijn zeer makkelijk in gebruik. Verwijder indien nodig de beschermende verpakking, leg het tablet in het vaatwasmiddelbakje, sluit het bakje, zet uw vaatwasmachine aan en laat de technologie en Finish de rest doen!

Voor meer informatie over het gebruik van Finish tabletten, lees hieronder.

Haal het tablet met droge handen uit het doosje en leg het in het vaatwasmiddelbakje. Zorg ervoor dat het doseerbakje en het tablet droog zijn om voortijdig oplossen te voorkomen.

Sluit het deksel van de doos goed. Bewaar ze op een koele, droge plaats om de rest van de tabletten te beschermen.

Onze tabletten zijn onverpakt (behalve Finish Classic) en zijn ontworpen om hun inhoud vrij te geven wanneer ze aan water worden blootgesteld. Doorboor de tabletten niet en probeer de verpakking niet te verwijderen.

Sluit het deksel van het doseerbakje en zet uw vaatwasmachine uit.

Zorg ervoor dat alle spullen veilig zijn en scheid zilver van roestvrij staal.

Was metalen onderdelen volgens de aanwijzingen van de fabrikant.

Zet de vaatwasmachine aan. De optimale watertemperatuur is 51-60°C.

Voor het beste resultaat wordt aanbevolen om ook Finish Glansspoelmiddel te gebruiken voor een helderdere en drogere vaat (in vergelijking met enkel afwasmiddel).

Vaatwastabletten moeten altijd in het vaatwasmiddelbakje geplaatst worden.

Als het tablet onderin de vaatwasmachine wordt gelegd, kan het te snel oplossen en het afwasmiddel afgeven tijdens de voorwas, waardoor er geen afwasmiddel overblijft voor de hoofdwas. Dit zal de effectiviteit van de wasbeurt verminderen.

Of u het plastic al dan niet van uw vaatwastablet verwijdert, hangt af van het product dat u hebt gekocht. Als algemene regel geldt: als het tablet afzonderlijk is verpakt, moet u de plastic verpakking verwijderen voordat u het tablet gebruikt. Is het tablet daarentegen bedekt met een dunne laag doorzichtig plastic, dan mag het niet worden verwijderd. Het zal veilig oplossen tijdens het afwassen.

Vaatwastabletten mogen alleen in het vaatwasmiddelbakje worden gedaan, niet rechtstreeks onderin de vaatwasmachine.