Naar inhoud
Beter met de hand afwassen dan met de vaatwasmachine

Met de hand afwassen of vaatwasmachine?

We ontkrachten enkele mythes over het gebruik van de vaatwasmachine of met de hand afwassen.

Degenen onder ons die veel tijd in de keuken doorbrengen (meestal de meesten van ons, vooral als we een groot gezin hebben!), kunnen zich de vraag stellen: «Is het beter om een vaatwasser te gebruiken of om de vaat met de hand af te wassen?». U vraagt zich af wanneer u de vaatwasser het beste kunt starten, hoe lang een programma duurt, hoeveel elektriciteit er wordt verbruikt... Er bestaan veel misvattingen over hoe deze dagelijkse taak moet worden uitgevoerd. Gelukkig hebben wij enkele antwoorden voor u.

Zijn vaatwassers effectiever dan met de hand afwassen om ziektekiemen te elimineren?

Er is een verschil tussen afwassen en desinfecteren. In het eerste geval gaat het om het verwijderen van vet van het voedsel op het oppervlak van eetgerei, gewoonlijk door afwassen met een afwasmiddel en afwassen met de hand. Desinfectie is het elimineren van bacteriën op oppervlakken, wat alleen mogelijk is wanneer vaatwerk wordt blootgesteld aan hoge hitte, meestal boven 65°C. Sommige vaatwasmachines hebben instellingen of programma's die dit warmteniveau kunnen bieden om uw vaat goed aan te pakken.

Als u zich afvraagt of afwassen met koud water de vaat desinfecteert, dan is het antwoord nee. Maar als u goed schrobt, zal het nog steeds schoon zijn. U kunt meer lezen over waarom de voordelen op het gebied van hygiëne onvergelijkbaar zijn met een vaatwasmachine, aangezien deze niet afhankelijk is van het gebruik van sponzen vol microben en zeer hoge temperaturen kan bereiken.

Wat is efficiënter: vaatwasmachine of met de hand afwassen?

Tijdsefficiëntie

Een van de belangrijkste voordelen van de vaatwasmachine is de tijdwinst bij het afwassen na het ontbijt, de lunch en het avondeten. Afhankelijk van de lengte van het programma, kan uw vaatwasmachine een volledige lading vaat wassen in slechts 30 minuten. Uiteraard hangt dit af van het aantal mensen in uw huishouden en de grootte van de stapel vuile vaat. Maar over het algemeen hebt u zo meer tijd om te doen wat u leuk vindt, in plaats van die in de keuken door te brengen.

Efficiëntie in termen van waterverbruik

Wat het waterverbruik betreft, is het moeilijk een definitief antwoord te geven, vooral omdat de wasgewoonten van huishouden tot huishouden verschillen.

U kunt ook ons Finish Glansspoelmiddel en het eco-programma van uw vaatwasmachine gebruiken. De eco-programma's hergebruiken het water in de machine, met als resultaat een schone vaat zonder waterverspilling. Om nog meer water te besparen, hoeft u de vaat niet af te spoelen voordat u hem in de vaatwasmachine stopt - u hoeft alleen de etensresten eraf te schrapen en u bent klaar! Door de vaat voor te wassen voordat u deze in de vaatwasser stopt, kunt u duizenden liters water per jaar verspillen!

Denk eraan: gebruik nooit handafwasmiddel in de vaatwasmachine, anders loopt u het risico dat het water van de machine op de vloer terechtkomt. Gebruik alleen speciaal samengestelde afwasmiddelen, zoals die van Finish, voor een perfect resultaat.